0 oy
274 gösterim
Internette Nic.tr kapanıyor gibi bazı yazılar gördüm ama olayı tam olarak anlayamadım. Nic.tr kapandı mı? Yoksa kapanmadı mı? Nic.tr kapanıyor mu? Tam olarak durum nedir?

1 cevap

0 oy
 
En İyi Cevap

Nic.tr kapanıyor mu? Nic.tr kapandı mı?

Dediğiniz üzere yakın bir zaman içerisinde artık yeni alan adı tahsisi ve yenileme işlemleri nic.tr üzerinden yapılamayacak. Konu hakkında ki nic.tr tarafından yapılan duyuruyu aşağıdan okuyabilirsiniz. 

Değerli Kullanıcılarımızın Dikkatine;

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 1990 yılında IANA/ICANN'den aldığı uluslararası yetki ile ülkemizin internet bağlantısını sağlamıştır ve o günden bu yana, kendi personeli tarafından oluşturulan Nic.TR sistemi ile ".tr" uzantılı alan adlarının tahsis ve işlemlerini başarı ile yönetmiştir.

Üniversitemiz, 21 Aralık 2018 tarihinde imzaladığı sözleşme ile ".tr" Kayıt Otoritesi yetkisini, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)'na devretmiştir. Sözleşme gereği, 2020 Ağustos ayında Nic.TR sisteminin kapatılması ve .tr Ağ Bilgi Sistemi'nin (TRABİS) faaliyete geçmesi öngörülmektedir. İnternet Alan Adları Tebliği'nin Geçici 4 üncü maddesi gereğince TRABİS, BTK tarafından ilan edilmesini müteakip faaliyete geçecektir. İnternet Alan Adları Yönetmeliği'nin Geçici 1 inci maddesinin altıncı ve yedinci fıkralarına göre ise TRABİS faaliyete geçtiğinde Nic.TR'de kayıtlı olan tüm alan adları sahiplerinin bir kayıt kuruluşunu seçmeleri, herhangi bir kayıt kuruluşu bulunmaması durumunda ise söz konusu alan adlarına ilişkin işlemlerin doğrudan TRABİS vasıtasıyla yürütülmesi gerekmektedir.

ODTÜ / Nic.TR ".tr" Alan Adları Yönetimi yetkisini BTK'ya devretmekle birlikte, 20 yıldan fazla süredir yürütmekte olduğu Kayıt Operatörü işlevini TRABİS faaliyete geçene kadar sürdürecektir. Bu amaçla yine ODTÜ şemsiyesi altında ve %100 ODTÜ Geliştirme Vakfı (ODTÜ-GV) sahipliğinde, ODTÜ GV BİLGİ TEKNOLOJİLERİ A.Ş. (METUnic) kurulmuştur. İnternet Alan Adları Yönetmeliği'nin 14'üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi gereğince BTK tarafından kayıt kuruluşları belirlenecektir. METUnic, bu kapsamda TRABİS'in faaliyete başlaması ile birlikte ilgili mevzuata uyumlu bir şekilde hizmet verecektir.

23 Aralık 2019 tarihinde Nic.TR tarafından yönetilmekte olan ".tr" uzantılı alan adları (sistemde yetkili olarak tanımlanmış kullanıcılarımızın onayı ile) METUnic'e veya diğer Kayıt Operatörlerimize aktarılabilecektir. Aktarım sistemi ile ilgili detaylı bilgi aktarım devreye girdiğinde sayfamız üzerinden duyurulacaktır.

www.nic.tr sayfası üzerinden yeni alan adı tahsisi ve yenileme işlemleri de en geç 3 (üç) ay içinde durdurulacaktır. Bu nedenle, özellikle yenileme süresi yaklaşmış olan alan adı yetkililerinin aktarım sürecini hızla tamamlamaları önerilmektedir.

Saygılarımızla,

Nic.TR (".tr" Alan Adları) Yönetimi

Türkiye'nin en iyi soru cevap sitesi | SorSoyleyelim.com

İlgili sorular


Web sitemiz hakkında ki reklam,istek,öneri ve şikayetlerinizi iletisim(at)sorsoyleyelim.com adresine mail atabilir veya sitemizin iletişim formu üzerinden bize yazabilirsiniz.
Sitede ki içeriklerin izinsiz kullanılması ya da kopyalanması yasaktır. Bknz: Kullanım şartları.
...